Zelf aansluiten gasfornuis | De gevaren

Heeft u nieuw gasfornuis of een nieuwe kookplaat gekocht? De installatie ervan lijkt misschien heel gemakkelijk, maar toch is het een gevaarlijke klus. Er ontstaan regelmatig branden doordat gaskookplaten niet goed zijn aangesloten op de gasleidingen. Bij de installatie van een kookplaat zijn er twee grote gevaren.

De eerste ligt het meest voor de hand, een gaslekkage. Het is heel belangrijk dat de gasslang goed is aangesloten op de leidingen. Als deze koppelingen niet goed vastzitten loopt u het gevaar een gaslek op te lopen. Controleer daarom altijd goed of de koppelingen goed vastgedraaid zijn.

Het tweede gevaar is het oververhitting. Om deze reden mag er geen slang achter het fornuis langs lopen. Zit de gasleiding aan de linkerkant dan dient u het gasfornuis ook aan de linkerkant aan te sluiten, en andersom. Zit de leiding aan de linkerkant, maar de aansluiting aan de rechterkant? Dan kunt u een RVS verbinding maken achter de oven langs, waardoor de slang toch aan één kant van de oven blijft. Door oververhitting kan een gasfornuis uiteindelijk ontploffen, dus houd hier mee tijdens de installatie.

Als u de installatie van uw gasfornuis zelf heeft gedaan is het verstandig om de aansluitingen goed te controleren. Dit kunt u heel gemakkelijk doen met behulp van een sopje. Gooi wat afwasmiddel in water, en zorg dat het goed gaat schuimen. Smeer dit vervolgens op de verbindingen en draai nu de gaskraan rustig open. Als het zeepsop bellen gaat blazen is er sprake van een gaslekkage.

Het moge duidelijk zijn. Het aansluiten van een gasfornuis is een gevaarlijke klus. U maakt waarschijnlijk bijna dagelijks gebruik van fornuis, dus zorg dat hij goed geïnstalleerd is en neem contact op met een erkend installateur.

juni 4, 2015
« Terug naar pagina overzicht